Naszą misją jest rozwój konceptu adaptacyjnych systemów żywnościowych (Adaptive Food Systems), jako odpowiedzi na wyzwania najnowszej polityki Komisji Europejskiej – Food2030 oraz 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju (Sustainable Development Goals) Organizacji Narodów Zjednoczonych.
W obszarze technologii żywności i żywienia interesują nas szczególnie innowacyjne procesy przetwórcze w przemyśle spożywczym, żywności wysokiej jakości oraz problemów zapewnienia żywności rosnącej populacji ludzi. Bliska jest nam tematyka dynamicznie rozwijającego się rynku lokalnego produkcji żywności wysokiej jakości (Krajowa Inteligentna Specjalizacja i Dolnośląska Inteligentna Specjalizacja).
Oferta dla firm, jednostek samorządowych oraz organizacji trzeciego sektora
- Partnerstwo w innowacyjnych projektach (krajowych i międzynarodowych) o charakterze wdrożeniowym, obejmujące planowanie, a następnie realizację prac badawczo-rozwojowych z zakresu m.in.:
- wykorzystania zbóż prastarych (orkisz, płaskurka, samopsza itp.), niestandardowych (gryka, szarłat itp., kukurydza wielobarwna) do opracowywania innowacyjnych receptur produktów spożywczych,
- opracowywanie receptur produktów bezglutenowych, bezmlecznych, na bazie wyłącznie surowców roślinnych, czy wykorzystujących owady jadalne,
- analizy i opracowywania innowacyjnych, prozdrowotnych receptur z wykorzystaniem tradycyjnych surowców roślinnych jak nieszlachetne odmiany winogron, dereń, aronia, tarnina, z uwzględnieniem zachowania wysokiej aktywności przeciwutleniającej,
- zagospodarowywania strumieni odpadowych z przemysłu spożywczego (wytłoki owocowe i warzywne, liście warzyw, opracowywanie receptur produktów spożywczych umożliwiających skuteczne włączenie tych surowców,
- wykorzystania nowoczesnych technik izolacji substancji aktywnych z surowców roślinnych (ekstrakcja wspomagana mikrofalami, ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami, ekstrakcja dwutlenkiem węgla w stanach nadkrytycznych, ekstrakcja rozpuszczalnikami wspomagana polem elektromagnetycznym),
- wykorzystania beta-glukanu (1-3 -ß-D-glukanu; 1-3, 1-4-ß-D-glukanu, 1-3, 1-6-ß-D-glukanu) jako substancji aktywnej w technologii żywności, kosmetyce i farmacji,
- biorafinacji surowców roślinnych w celu uzyskania substancji i półproduktów do zastosowań w technologii żywności, kosmetyce i farmacji,
- wykorzystania materiałów z przetwórstwa surowców roślinnych do formulacji produktów żywności funkcjonalnej.
- Realizacja prac badawczych nad nowymi rozwiązaniami systemowymi, technologicznymi, produkcyjnymi i ich wdrażanie oraz wprowadzanie nowych produktów i usług w charakterze podwykonawcy w projektach.
- Wykonanie opinii, ekspertyz i analiz.
- Szkolenia, warsztaty i prelekcje w obszarze adaptacyjnych systemów żywnościowych.
- Inicjowanie działań networkingowych, służących międzynarodowemu, krajowemu i regionalnemu sieciowaniu ekspertów ze środowiska akademickiego z partnerami z przemysłu.
- Doradztwo w zakresie umiędzynarodowienia innowacyjnych rozwiązań w procesach przetwórczych przemysłu spożywczego.
- Prowadzenie badań rynku, z uwzględnieniem jego potrzeb i ograniczeń oraz charakterystyki społeczno-kulturowej w obszarze tradycyjnej, niszowej i innowacyjnej produkcji żywności i jej konsumpcji.
Oferta dla mediów
Pragniemy szeroko propagować koncept adaptacyjnych systemów żywnościowych i chętnie wyjaśnimy zawiłości związane z technologią powstawania innowacyjnej żywności, a także nieodkrytych jeszcze możliwości, szans i zagrożeń dla przemysłu przetwórstwa spożywczego trzeciej dekady XXI wieku.
Zapraszamy do współpracy!
Kontakt
Dyrektor Centrum
dr hab. inż. Joanna Harasym, prof. UEW
E-mail: [email protected]
Tel.: +48 71 36 80 249
ul. Komandorska 118/120, bud. H, pok. 312
53-345 Wrocław